Dzięki marynacie z arbuza, musztardy i octu balsamicznego mięso ma jednocześnie słodki i ostry smak. Jest bardzo soczyste i mięciutkie, polecam latem na grilla.
50 min
Składniki:
pałki z kurczaka 6 sztuk (około 750g),
1/5 arbuza,
125 ml octu balsamicznego,
55 g cukru trzcinowego,
65 ml sosu sojowego,
3 łyżeczki musztardy francuskiej,
2 łyżki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
płatki chili (2-3 sztuki),
2 ząbki czosnku
Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa usuwamy skórę. Z części arbuza wyciskamy 125 ml soku. Najlepiej posłużyć się sitkiem i sok z arbuza wyciskać podkładając pod miskę sitko. Wówczas pestki i cząstki z arbuza nie wpadną nam do środka. Resztę arbuza pozostawiamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Do miski wkładamy mięso, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Najlepiej wybrać takie naczynie, aby całe mięso było w marynacie. Pozostałego arbuza kroimy w cieniutkie paski.
3.Mięso grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej) przez około 40 minut, co jakiś czas podlewając marynatą. W trakcie grillowania dokładamy paski arbuza. Mięso ma delikatnie słodki smak dzięki połączeniu arbuza i octu balsamicznego. Życzę smacznego :)
Komentarze