Lato to czas na dania z grilla. Każdy je lubi, bo są pomysłowe, smaczne i różnorodne. Dziś polecam wspaniałe szaszłyki z kurczakiem, kiełbasą i warzywami.
60 min
Składniki:
600 gr filetu z piersi kurczaka
500 gr kiełbasy białej na grilla
1 mały strączek czerwonej papryki
1 mała cukinia
Kilka pomidorów koktajlowych
1 kopiasta łyżka miodu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Grillowane miodowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Włożyć do miski i przyprawić solą, wędzoną papryką, miodem oraz przyprawą do kurczaka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
2.Kiełbasy pokroić w 1,5 cm kawałki. Warzywa umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazdko nasienne, pokroić w mniejsze kawałki. Z cukinii odciąć końcówki, pokroić w cienkie plastry.
3.Na patyczki do szaszłyków nadziać na przemian kawałki mięsa, kiełbasy, cukinii, papryki oraz pomidorki koktajlowe.
Piec na rozgrzanym grillu z obu stron do zarumienia. Podawać z ulubioną sałatką.
Komentarze