Grillowane maczugi drobiowe z dwoma farszami

4.51 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pałki z kurczaka faszerowane szpinakiem i pieczarkami. Idealne na grilla.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    Marynata:
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Farsz ze szpinaku:
    100 g mrożonego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1/2 średniej cebuli
    sól
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Farsz z pieczarek:
    100 g pieczarek
    1/2 średniej czerwonej cebuli
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki masła


Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane maczugi drobiowe z dwoma farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pałek z kurczaka usuwamy kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od pozostałej części udka. Delikatnie ściągamy mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość ucinamy przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część. Tak sprawione pałki nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Chwilę dusimy do odparowania wody.
  • 3. Na drugiej patelni topimy masło. Na masło wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i starte na tarce pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy do odparowania wody.
  • 4. Zamarynowane udka nadziewamy farszami i spinamy wykałaczkami w górnej części. Grillujemy na tackach z każdej strony do miękkości mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować