Grillowane frykadelki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak już mi się znudzi kiełbasa i karczek, które grilluję najczęściej, przygotowuję delikatne frykadelki z mielonego mięsa z dużą ilością świeżych ziół.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (wieprzowo-wołowe): 500 gramów
    - jajka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
    - olej: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (świeżo mielony): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane frykadelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane frykadelki 1. Cebulę drobno posiekaną smażę na łyżce oleju, odstawiam do przestygnięcia. Mięso wyrabiam z jajkiem, natką i szczypiorkiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
  • 2. Drewniane patyczki do szaszłyków moczę w gorącej wodzie, aby nie paliły się w czasie pieczenia.
  • 3. Z masy mięsnej formuję podłużne kotlety, nabijam je na patyczki i układam na posmarowanych pozostałym olejem tackach, ustawiam na mocno rozgrzanym ruszcie.
  • Mieszanka różnych sałat 4. Piekę po około 6 minut z każdej strony.
  • Sos orzechowo-chrzanowy 5. Podaję z sałatką i zimnym sosem np. takimi jak te:
    http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/sos-orzechowo-chrzanowy-2
    http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/mieszanka-roznych-salat
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować