Jak już mi się znudzi kiełbasa i karczek, które grilluję najczęściej, przygotowuję delikatne frykadelki z mielonego mięsa z dużą ilością świeżych ziół.
Grillowane frykadelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekaną smażę na łyżce oleju, odstawiam do przestygnięcia. Mięso wyrabiam z jajkiem, natką i szczypiorkiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
2.Drewniane patyczki do szaszłyków moczę w gorącej wodzie, aby nie paliły się w czasie pieczenia.
3.Z masy mięsnej formuję podłużne kotlety, nabijam je na patyczki i układam na posmarowanych pozostałym olejem tackach, ustawiam na mocno rozgrzanym ruszcie.
4.Piekę po około 6 minut z każdej strony.
5.Podaję z sałatką i zimnym sosem np. takimi jak te:
http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/sos-orzechowo-chrzanowy-2
http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/mieszanka-roznych-salat
Komentarze