Grillowane burgery

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne, domowe burgery z grilla na pewno każdemu zasmakują :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    sól
    pieprz
    papryka w proszku
    Dodatkowo:
    10 ulubionych bułek
    sałata
    pomidor
    cebula
    ogórek kiszony lub świeży
    żółty ser
    sos czosnkowy
    odrobina oleju

Grillowane burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, dodać czosnek oraz przyprawy, wyrobić i odstawić na 2 godziny do lodówki.
    Rozpalić grilla - u mnie to męska część zadania :), także męską częścią zadania było formowanie kotletów.
    Grill powinien się żarzyć.
    Kotleciki zrobić wielkości bułek, nie za grube na ok 1,5-2 cm.
    Wrzucić na umyty i natłuszczony olejem ruszt.
    Grillować z obu stron ok 15-20 minut.
    Kiedy kotlety będą dochodzić podpiec z obu stron bułki (ja wcześniej podpiekłam je w piekarniku).
    Przed podaniem, na kotlety ułożyć po plasterku sera żółtego, po dwóch minutach można tworzyć swoje wymarzone burgery.
    Dobrą opcją jest patyczek od szaszłyków na który można nabijać po kolei: bułkę spód, kotlet z serem, sos czosnkowy, sałata, pomidor, cebula, ogórek i bułka góra.
    Smacznego! :))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy