Grillowane burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, dodać czosnek oraz przyprawy, wyrobić i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Rozpalić grilla - u mnie to męska część zadania :), także męską częścią zadania było formowanie kotletów.
Grill powinien się żarzyć.
Kotleciki zrobić wielkości bułek, nie za grube na ok 1,5-2 cm.
Wrzucić na umyty i natłuszczony olejem ruszt.
Grillować z obu stron ok 15-20 minut.
Kiedy kotlety będą dochodzić podpiec z obu stron bułki (ja wcześniej podpiekłam je w piekarniku).
Przed podaniem, na kotlety ułożyć po plasterku sera żółtego, po dwóch minutach można tworzyć swoje wymarzone burgery.
Dobrą opcją jest patyczek od szaszłyków na który można nabijać po kolei: bułkę spód, kotlet z serem, sos czosnkowy, sałata, pomidor, cebula, ogórek i bułka góra.
Smacznego! :))
Komentarze