Grillowane brzoskwinie z mascarpone

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój sposób na niebanalny i zdrowy deser w sezonie letnim. Słodkie, soczyste brzoskwinie apetycznie zgrillowane w połączeniu z śmietankowym mascarpone sprawią, że poczujesz się jak w niebie!Doskonały deser, który uświetni każde garden party ze znajomymi.

Składniki:

  • - 4 większe brzoskwinie,
    - 150 g serka mascarpone,
    - łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego),
    - ok. 1 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    - łyżeczka oleju słonecznikowego (lub innego bezsmakowego),
    - starta gorzka czekolada.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grillowane brzoskwinie z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie myjemy, osuszamy. Delikatnie nacinamy na krzyż, zanurzamy na chwilę we wrzątku, a później w zimnej wodzie, zdejmujemy skórkę. Przecinamy na pół i wyjmujemy pestki.
  • 2. Serek mascarpone ucieramy z cukrem z prawdziwą wanilią i sokiem z cytryny, schładzamy.
  • 3. Każdą połówkę brzoskwini delikatnie smarujemy olejem, kładziemy na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Grillujemy 6-10 minut (w zależności od tego jak dojrzałe były brzoskwinie), od czasu do czasu obracając, by zrumieniły się z każdej strony.
    Wykładamy na talerzyki, do każdej połówki, w miejsce pestki nakładamy po łezce z mascarpone, posypujemy tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować