grillowana polenta ala pizza

0 (0 ocen)

  • Łatwy

zaskoczyłam nią wszystkich na ostatnim grillu

  • Łatwy

Składniki:

  • - kaszka kukurydziana: 250 gramów
    - parmezan starty: 60 gramów
    - woda: 4 szklanki
    - papryka czerwona: 2 sztuki
    - pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - rukola: 30 gramów
    - miód: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól, pieprz, chili: 1 szczypta

Grillowana polenta ala pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. osoloną wodę zagotuj, zmniejsz płomień, wsyp porcjami kaszkę cały czas mieszaj drewnianą łyżką,
    podgrzewaj mieszając 20 min, dodaj w trakcie podgrzewania parmezan (trochę zostaw do posypania) i 2 łyżki oliwy z oliwek,
    przełóż polentę do niskiego, okrągłego naczynia i poczekaj aż ostygnie,
  • 2. smaż kilka minut umytą i pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek,
    następnie dodaj pomidory
    przypraw solą, pieprzem, miodem i chili,
    całość zmiksuj, dodaj posiekany koperek i wymieszaj,
  • 3. polentę grilluj z dwóch stron aż lekko zbrązowieje,
    zdejmij z grilla, polej gotowym sosem, posyp resztą parmezanu i umytą i osuszoną rukolą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy