Grillowana pierś z kurczaka w sosie gorgonzola

4.49 (160 ocen)

  • 30 min

Lubię skomplikowane połączenia składników, dlatego nudnego kurczaka doprawiłam wyrazistym sosem z serem gorgonzola....

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 duża pierś z kurczaka
    szczyta suszonego rozmarynu
    szczypta suszonego tymianku
    szczypta soli

    Sos:
    1 łyżka masła
    100 g sera gorgonzola
    20 ml wina białego wytrawnego
    1 łyżka śmietany kremówki
    pieprz

    Dodatki:
    1 łyżka grubo siekanych orzechów włoskich
    1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Ser

Grillowana pierś z kurczaka w sosie gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na 2 części. Każdą posypujemy solą, ziołami, polewamy odrobiną oleju rzepakowego. Grillujemy na gorącej patelni grillowej z każdej stony po kilka minut.
    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy podzielony na mniejsze części ser, dolewamy wino. Zmniejszamy ogień dodajemy śmietankę, mieszamy, aż ser się rozpuści, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu mieszając.
    Grillowaną pierś polewamy sosem, posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Znakomicie smakuje z zielonym groszkiem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kurczak Sery Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować