Grillowana pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku

4.5 (191 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Grillowana, krucha, aromatyczna pierś. Młode chrupiące ziemniaki w mundurkach podsmażone na oliwie ze szczypiorkiem oraz groszek z chili.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - mieszanka przypraw do kurczaka: 1 łyżka
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - gwiazdki anyżu: 2 sztuki
    - szczyiorek: 1 pęczek
    - parmezan starty: 2 łyżki
    - mleko: 0.3 litra
    - młode ziemniaki: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy łączymy z mlekiem, dodajemy do takiej zalewy pierś z kurczak przeciętą na pół - macerujemy - im dłużej tym lepiej (ja zostawiłem mięso na 4 dni).
  • 2. Mięso mające pokojową temperaturę grillujemy na patelni (wcześniej lekko smarujemy kurczak z obu stron oliwą).
    Do tego ugotowane i podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dorzuciłem odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz) oraz groszek podsmażony przez 2 minuty ze sproszkowaną papryczką chilli. Na koniec puszek okruszek czyli pierzynka z parmezanu, kilka kropel oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Grill Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować