Grillowana papryka w oliwie i occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik z opcją grill na 260 stopni (bez opcjii grill na maksymalną moc).
Z papryki odkrawamy ogonki i usuwamy pestki.
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
2.Papryki układamy na blasze jedna obok drugiej i wkładamy do piekarnika.
3.Pieczemy papryki 1,5 godziny do momentu, gdy skórka się zbrązowieje i powstaną pęcherzyki powietrza. W połowie pieczenie obracamy papryki tak aby zbrozowiały z obu stron.
4.Gdy papryki będą upieczone, odrazu wyjmujemy je z piekarnika i zabieramy się za obieranie ze skóry. Niestety skórka najlepiej odchodzi gdy papryki są bardzo gorące wiec proszę uważać na palce.
5.Obrane papryki układamy w szklanym naczyniu, układamy na nich czosnek pokrojony w plastry.
Polewamy paprykę oliwą. Gdy oliwa spłynie na papryki polewamy całość octem.
Najlepszy efekt jest następnego dnia, gdy marynata "przegryzie" papryki.
6.Robimy tosty/grzanki i układamy na nich paprykę i podajemy :)
Komentarze