Grillowana papryka w oliwie i occie balsamicznym

4.5 (187 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Smakiem Włoch jest dla mnie smak słodkiej, miękkiej soczystej papryki.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka czerwona: 1.5 kilograma
    - oliwa z oliwek: 1 szklanka
    - czosnek: 2 ząbki
    - ocet balsamiczny: 4 łyżki
    - chleb tostowy ciemny: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowana papryka w oliwie i occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik z opcją grill na 260 stopni (bez opcjii grill na maksymalną moc).
    Z papryki odkrawamy ogonki i usuwamy pestki.
    Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
  • 2. Papryki układamy na blasze jedna obok drugiej i wkładamy do piekarnika.
  • 3. Pieczemy papryki 1,5 godziny do momentu, gdy skórka się zbrązowieje i powstaną pęcherzyki powietrza. W połowie pieczenie obracamy papryki tak aby zbrozowiały z obu stron.
  • 4. Gdy papryki będą upieczone, odrazu wyjmujemy je z piekarnika i zabieramy się za obieranie ze skóry. Niestety skórka najlepiej odchodzi gdy papryki są bardzo gorące wiec proszę uważać na palce.
  • 5. Obrane papryki układamy w szklanym naczyniu, układamy na nich czosnek pokrojony w plastry.
    Polewamy paprykę oliwą. Gdy oliwa spłynie na papryki polewamy całość octem.
    Najlepszy efekt jest następnego dnia, gdy marynata "przegryzie" papryki.
  • 6. Robimy tosty/grzanki i układamy na nich paprykę i podajemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować