Grillowana cukinia caprese

0 (0 ocen)

Genialnie prosta i cudowna przystawka. Może być też smacznym dodatkiem do dań z grilla. To lekkie danie z grilla, idealne na upalny dzień.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    2 kulki mozzarelli
    2 pomidory
    3-4 łyżki oliwy
    1-2 ząbki czosnku
    Świeża bazylia
    Sól, pieprz
    Zioła (suszona bazylia, zioła prowansalskie, vegeta natural do warzyw)

Grillowana cukinia caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, wysuszyć i pokroić w plastry grubości około 1cm. Mozzarellę pokroić w plastry i przeciąć je na pół. Pomidory również pokroić w plastry.
  • 2. Przygotować marynatę - do oliwy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Plastry cukinii posmarować oliwą z każdej strony.
  • 3. Cukinię grillować przez około 5 minut na 1 stronie. Po obróceniu upieczonych krążków nałożyć na każdy po plasterku mozzarelli i pomidora oraz posypać ulubionymi ziołami (ja wykorzystałam vegetę natural do mozzarelli i pomidorów). Na wierzch położyć plaster grillowanej cukinii i takie "kanapki" grillować, aż ser zacznie się rozpuszczać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy