Gremolata wg Buni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .

  • 5 min

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
    3 średniej wielkości ząbki czosnku
    otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
    szczypta soli ( to mój wymysł - po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Gremolata

Gremolata wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gremolata 1. Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
    Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut

Porady

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie. Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku - np pierogów .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gremolata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować