Greckie pulpeciki (keftedes)

5 (186 ocen)

Pulpeciki są na prawdę miękkie i bardzo smaczne.Przepis dostałam od znajomej która wróciła z Grecji :-)

Składniki:

  • 450g mięso mielone wołowe (ale ja dałam mieszane)
    5 łyżek stołowych bułka tarta (jak za mało dodać wiecej)
    1 duży pomidor (obrany ze skórki)
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnek
    1 jajo kurze
    3-4 szczypty mięta suszona
    sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
    mąka do obtoczenia pulpecików
    olej do smażenia(tyle aby pulpety były pokryte do połowy)
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Greckie pulpeciki (keftedes) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Greckie pulpeciki (keftedes) 1. Mięso mielone wkładamy do misy.Dodajemy jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą,cebulę i pomidora startego na tarce o grubszych oczkach.Doprawiamy solą, pieprzem i miętą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Greckie pulpeciki (keftedes) 2. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące z każdej strony.
  • Greckie pulpeciki (keftedes) 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na wolnym ogniu z wszystkich stron.Po usmażeniu odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy kuchenny żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podajemy z czym kto lubi . . .

Porady

Pomidor sprawia że pulpeciki są bardzo miękkie i puszyste :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować