Greckie fetowanie

0 (0 ocen)

  • 10 min

pyszna, szybka sałatka

  • 10 min

Składniki:

  • SAŁATKA:
    * pół główki sałaty lodowej
    * 2 pomidory
    * pół papryki ( kolor dowolny)
    * pół ogórka
    * 10 czarnych oliwek
    * pół kostki fety

    SOS:
    - 2 łyżki oliwy
    - łyżka wody
    - łyżeczka czosnku granulowanego
    - szczypta papryki
    - łyżeczka bazylii
    - szczypta soli i pieprzu
    - odrobina przyprawy z płatkami bratka do ozdobienia

Greckie fetowanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Wszystkie z wyjątkiem sałaty pokroić w drobną kostkę. Sałatę poszarpać palcami. Całość wymieszać. Wreszcie pokroić w kostkę ser feta i ułożyć go na wierzchu sałatki.
  • 2. Wszystkie składniki na sos wymieszać w małej miseczce i zalać gotową sałatkę. Na koniec obsypać ser wiosenną przyprawą z płatkami bratka i gotowe.

Porady

Ser feta trudno pokroić na drobno, więc ja w tym celu używam kratki do jajek - jest dużo szybciej i wygodniej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy