Grecki przysmak - Kurabides

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, aromatyczne ciasteczka migdałowe!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masło niesolone: 500 gramów
    - cukier wanilowy: 30 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 15 gramów
    - koniak: 75 mililitrów
    - cukier puder: 100 gramów
    - siekane migdały: 250 gramów
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - Cukier puder do posypania ciastek: 75 gramów
    - woda różana: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grecki przysmak - kurabides - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Masło ucieramy na białą, puszystą masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całą masę wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkowujemy na placki grubości około 3-5mm i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków i pieczemy ok. 20 min.
    Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące ciasta skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Koniak Woda Bakalie Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować