Musaka (moussaka) – zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej (cyt. Wikipedia).Wyrazisty smak bakłażana, aromatyczne mięso i aksamitny beszamel…niebo w gębie :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
1 duży bakłażan
½ kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
2 średnie pomidory wyparzone i obrane ze skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
garść zsiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa
Sos beszamelowy:
2 jajka
2 szkl. mleka
1/2 szkl. startego żółtego sera koziego (ja niestety nie mogłam go znaleźć i kupiłam parmezan)
sól, pieprz
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
Grecka moussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, odstawiamy na 15-20min. Po tym czasie płuczemy go i osuszamy na ręcznikach papierowych. Można jeszcze bakłażana obsmażyć lub opiec na grillu, ja jednak pomijam tą czynność, gdyż sprawia to, iż danie staje się dużo cięższe…
2.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i natkę pietruszki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, a także koncentratem pomidorowym.
3.Przygotowujemy beszamel: masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę. Cały czas dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Jak mąka połączy się z masłem, dodajemy mleko. Po zagotowaniu sosu, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy ser i jaja. Dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
4.Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy plastry bakłażana, mięso, bakłażany i na wierzch lejemy sos beszamelowy. Pieczemy w 180st. przez ok. 40min. do momentu zarumienienia zapiekanki. Podajemy po przestudzeniu, gdyż gorące danie będzie się rozpadać w trakcie krojenia.
Komentarze