Grecka moussaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Musaka (moussaka) – zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej (cyt. Wikipedia).Wyrazisty smak bakłażana, aromatyczne mięso i aksamitny beszamel…niebo w gębie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 duży bakłażan
    ½ kg mięsa mielonego
    3 ząbki czosnku
    2 średnie pomidory wyparzone i obrane ze skórki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    garść zsiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    oliwa

    Sos beszamelowy:

    2 jajka
    2 szkl. mleka
    1/2 szkl. startego żółtego sera koziego (ja niestety nie mogłam go znaleźć i kupiłam parmezan)
    sól, pieprz
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grecka moussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, odstawiamy na 15-20min. Po tym czasie płuczemy go i osuszamy na ręcznikach papierowych. Można jeszcze bakłażana obsmażyć lub opiec na grillu, ja jednak pomijam tą czynność, gdyż sprawia to, iż danie staje się dużo cięższe…
  • 2. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i natkę pietruszki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, a także koncentratem pomidorowym.

  • 3. Przygotowujemy beszamel: masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę. Cały czas dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Jak mąka połączy się z masłem, dodajemy mleko. Po zagotowaniu sosu, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy ser i jaja. Dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
  • 4. Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy plastry bakłażana, mięso, bakłażany i na wierzch lejemy sos beszamelowy. Pieczemy w 180st. przez ok. 40min. do momentu zarumienienia zapiekanki. Podajemy po przestudzeniu, gdyż gorące danie będzie się rozpadać w trakcie krojenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować