Gravlax - łosoś marynowany

4.5 (161 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przykład marynowanego łososia z dodatkiem kopru i buraczków.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - łosoś (ładny, chudy filet ze skórą): 1.5 kilograma
    - pieprz (czarny, świeżo mielony): 1 łyżka
    - cytryna (soczysta): 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - buraki (surowe, średniej wielkości): 2 sztuki
    - sól (morska): 1 kilogram
    - cukier (biały, kryształ): 0.7 kilograma
    - oliwa: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gravlax - łosoś marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gravlax 1. Wymieszać sól z cukrem. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować dużą blachę z brzegami, np. blachę z piekarnika. Można wyłożyć ją pergaminem do pieczenia lub folią spożywczą (buraczki będą puszczały soki, więc warto zabezpieczyć blachę).
    Wysypać po przekątnej dwie garści soli z cukrem. Na takiej warstwie położyć łososia skórą do dołu, posypać go dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Następnie obłożyć gałązkami kopru (może być posiekany) i pierzynką z buraków. Przysypać dokładnie resztą soli z cukrem, uklepać dłońmi, a następnie skropić oliwą.
    Tak przygotowanego łososia na blasze owinąć ściśle i dokładnie folia spożywczą. Odstawić na 24-48 godz. w zimne miejsce (lodówka, chłodnia, nieogrzewana weranda czy spiżarnia).
    Po tym czasie łososia spłukać zimną wodą, usunąć składniki marynaty. Rybę umieścić na desce i kroić BARDZO OSTRYM nożem, najlepiej nożem do ryb cienkie plastry po skosie, zaczynając od strony ogona. Krojąc, robić nacięcie przy skórze w formie trójkąta, dzięki temu na plastrach nie pozostaje brązowa część.
    Carpaccio z gravlaxa ukladać na podłużnym talerzu, zafoliować i schować do lodówki. Może bezpiecznie leżeć tak tydzień do dwóch tyg. Niepokrojony kawałek, przykry skórą i również przechowywać w lodówce.
  • gravlax 2.
    Gravlaxa można podawać np w kanapkach
  • gravlax 3. Łosoś w formie "różyczek" idealnie smakuje i wygląda w sałatkach, np podany na sałacie, na carpaccio z pomidorów w towarzystwie salsy z ulubionych chrupiących warzyw, skropiony ulubionym dressingiem
  • 4. Gravlaxa można podawać w kanapkach lub w sałatkach. Taki łosoś nadaje się również do posiekania na tatara, sushi, a cienkie plastry można przesmażyć stir fry i podawać do dań orientalnych z makaronem lub ryżem i warzywami.
    UWAGA! Po 24 h naprawdę można spłukać łososia - będzie odpowiednio zamarynowany. 48 godzin to maximum. Później łosoś może być zbyt twardy i suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować