Gravlax - łosoś marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać sól z cukrem. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować dużą blachę z brzegami, np. blachę z piekarnika. Można wyłożyć ją pergaminem do pieczenia lub folią spożywczą (buraczki będą puszczały soki, więc warto zabezpieczyć blachę).
Wysypać po przekątnej dwie garści soli z cukrem. Na takiej warstwie położyć łososia skórą do dołu, posypać go dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Następnie obłożyć gałązkami kopru (może być posiekany) i pierzynką z buraków. Przysypać dokładnie resztą soli z cukrem, uklepać dłońmi, a następnie skropić oliwą.
Tak przygotowanego łososia na blasze owinąć ściśle i dokładnie folia spożywczą. Odstawić na 24-48 godz. w zimne miejsce (lodówka, chłodnia, nieogrzewana weranda czy spiżarnia).
Po tym czasie łososia spłukać zimną wodą, usunąć składniki marynaty. Rybę umieścić na desce i kroić BARDZO OSTRYM nożem, najlepiej nożem do ryb cienkie plastry po skosie, zaczynając od strony ogona. Krojąc, robić nacięcie przy skórze w formie trójkąta, dzięki temu na plastrach nie pozostaje brązowa część.
Carpaccio z gravlaxa ukladać na podłużnym talerzu, zafoliować i schować do lodówki. Może bezpiecznie leżeć tak tydzień do dwóch tyg. Niepokrojony kawałek, przykry skórą i również przechowywać w lodówce.
2.
Gravlaxa można podawać np w kanapkach
3.Łosoś w formie "różyczek" idealnie smakuje i wygląda w sałatkach, np podany na sałacie, na carpaccio z pomidorów w towarzystwie salsy z ulubionych chrupiących warzyw, skropiony ulubionym dressingiem
4.Gravlaxa można podawać w kanapkach lub w sałatkach. Taki łosoś nadaje się również do posiekania na tatara, sushi, a cienkie plastry można przesmażyć stir fry i podawać do dań orientalnych z makaronem lub ryżem i warzywami.
UWAGA! Po 24 h naprawdę można spłukać łososia - będzie odpowiednio zamarynowany. 48 godzin to maximum. Później łosoś może być zbyt twardy i suchy.
Komentarze