Grapefruit brulee

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niecodzienny sposób na podanie grapefruita a'la brulee- zapiekany z imbirem i cukrem muscovado

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - grapefruit: 2 sztuki
    - cukier muscovado (można dać więcej): 4 łyżeczki
    - cynamon (do smaku): 3 szczypty
    - imbir kandyzowany: 3 plastry

Grapefruit brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce przekroić na pół i za pomocą ostrego noża nacinając wokół oddzielić od skórki oraz naciąć kolejno cząstki miąższu - dzięki temu będzie można łatwiej nabierać go na łyżeczkę.
    Każdą połówkę posypać z wierzchu cynamonem, startym imbirem kandyzowanym oraz cukrem muscovado. Proporcje na oko - ważne, by cukier był dodany na końcu, bo ma się w piekarniku skarmelizować.
    Piekarnik ustawić na funkcję grill - u mnie ma wówczas temperaturę 280 stopni. Wstawić na 3-4 minuty lub do momentu aż cukier się stopi i zrumieni tworząc karmelową skorupkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy