Granola czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Własnoręcznie zrobiona granola z dodatkiem jogurtu, czyli pożywne śniadanie podano!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanki płatków owsianych
    1/4 szklanki otrębów owsianych pszennych
    1/4 szklanki otrębów owsianych żytnich
    1/2 szklanki migdałów (posiekanych)
    1/2 szklanki orzechów laskowych (posiekanych)
    1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki żurawiny suszonej
    1/4 szklanki wiśni suszonych (posiekanych)
    1/4 szklanki fig suszonych (posiekanych)
    1/4 szklanki ananasów suszonych
    1/4 szklanki kandyzowanego imbiru
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (posiekanej)

    1/2 szklanki syropu klonowego
    1/4 szklanki złocistego syropu (golden syrup)
    4 łyżki oleju kokosowego
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Granola czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotuj syrop klonowy, złocisty syrop, olej kokosowy i kakao.
  • 2. W dużej misce wymieszaj: płatki owsiane, otręby, migdały i orzechy.
  • 3. Mieszankę zalej kakaowym syropem, wymieszaj.
  • 4. Granolę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 5. Piecz około 30 minut w 150 stopniach (górna grzałka) – mieszaj co 10 minut.
  • 6. Do upieczonej granoli dodaj rodzynki, żurawinę, wiśnie, figi, ananasy, imbir oraz czekoladę. Wymieszaj.
  • 7. Przechowuj w szczelnym opakowaniu.
  • 8. Jedz z mlekiem lub jogurtem. Smacznego!

Porady

Do mieszanki dodaj swoje ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować