Granita z truskawki i arbuza

0 (0 ocen)

Prosty ale bardzo smaczny deser ....

Składniki:

  • -truskawki świeże 50 dkg
    -arbuz 30 dkg
    -sok żurawinowy 150 mililitrów
    -cukier 2 łyżki

Granita z truskawki i arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć truskawki, pozbawić szypułek, pokroić w plasterki.
    Arbuza obrac, wybrac pestki, pokroić w kostkę.
    Włożyć do miski, posypać cukrem, odstawić na 40 minut.
  • 2. Truskawki, arbuza zmiksować, wymieszać. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie,
    dosypać więcej cukru.
    Włożyć do płaskiego naczynia, wstawić do zamrażalnika na 40 minut.
  • 3. Po tym czasie zeskrobać widelcem, zamarzającą mieszankę na ściankach naczynia.
    Wstawić do zamrażalnika.
    Czynność powtarzać trzy razy, aż powstaną kryształki lodowe.
    Granitę można polać sokiem żurawinowym.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy