Granita truskawkowa z winem

0 (0 ocen)

Włoski deser, który przypomina owocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością lodowych kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, białym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;)

Składniki:

  • 300 g truskawek
    1/2 szklanki białego słodkiego wina
    sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
    3 łyżki cukru

Granita truskawkowa z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, oczyszczone truskawki włożyć do misy blendera i zmiksować. Następnie dodać cukier, wyciśnięty sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Wlać wino i wszystko wymieszać. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Co około pół godziny należy granitę dokładnie przemieszać, najlepiej widelcem. Postępować tak do czasu, aż całkiem zamarznie. Przełożyć do pucharków. Smacznego!

Porady

Granitę można podać jako samodzielny deser, albo jako dodatek do lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy