GRAHAMKI

5 (177 ocen)

  • 2 godz.

DOMOWE I ZDROWE BUŁECZKI

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 KG MĄKI PSZENNEJ
    3 GARŚCI OTRĄB
    GARŚĆ SŁONECZNIKA
    1 SZKL. WODY
    1 SZKL. MLEKA
    5 DKG. DROŻDŻY ŚWIEŻYCH
    2 ŁYŻKI CUKRU
    2 ŁYŻKI MIODU
    2 ŁYŻECZKI SOLI
    4 ŁYŻKI OLEJU
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z DROŻDŻY, CUKRU, MLEKA, WODY I POŁOWY MĄKI ZROBIĆ ROZCZYN I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA 30 MIN.
  • 2. DO ROZCZYNU DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. WYRABIAĆ DO CZASU, AŻ CIASTO BĘDZIE ODKLEJAĆ SIĘ OD RĘKI. ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA 30 MIN.
  • 3. Z CIASTA FORMOWAĆ BUŁECZKI, UKŁADAĆ NA BLASZCE I ODCZEKAĆ 15 MIN, ŻEBY JESZCZE PODROSŁY. SMAROWAĆ ROZKŁÓCONYM JAJKIEM I WSTAWIĆ DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA, TEMPERATURA 180C. PIEC OKOŁO 20 MIN, NA ZŁOTY KOLOR.

Porady

Z PODANYCH SKŁADNIKÓW WYCHODZI OKOŁO 16 SZTUK

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować