Ich historia siega ery wiktorianskiej kiedy byly podawane do popoludniowej herbatki jako przekaska. Szczyt ich popularnosci to czas panowania krola Edwarda VII i wtedy moda na nie opanowala swiat.
Łatwy
Składniki:
- chleb tostowy (kromki): 4 sztuki
- ogórek (bezpestkowy): 1 sztuka
- ser kremowy: 1 sztuka
- koperek (lub bazylia): 1 pęczek
Gra w zielone: klasyczne brytyjskie kanapki z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kanapki sa bajecznie proste w wykonaniu. Ich sukces zalezy od dokladnosci.
Ogorek powinien byc bezpestkowy - nalezy go sparzyc, a nastepnie uzywajac obieraczki do warzyw kroic jak najciensze plastry (krojac wzdluz dlugosci ogorka). Plasterki polozyc pomiedzy dwoma recznikami papierowymi i dokladnie osuszyc.
Kromki chleba dokladnie posmarowac serem - rowno i docierajac do samych brzegow. Na posmarowanych kromkach ukladac ogorek.
Nastepnie uzywajac duzego, ostrego noza obciac skorke ze wszystkich stron, obcinajac rowniez nadmiar ogorka.
Gotowe kanapki przeciac w poprzek dwukrotnie - tak aby z jednej kromki powstaly cztery malutkie, trojkatne kanapeczki.
Na wierzchu mozna opcjonalnie posypac kanapki drobno posiekanym koperkiem lub bazylia - choc jest to juz wariacja na temat czyli amerykanski wariant kanapek z ogorkiem.
Komentarze