Gra w zielone: Klasyczne brytyjskie kanapki z ogórkiem

4.5 (185 ocen)

  • Łatwy

Ich historia siega ery wiktorianskiej kiedy byly podawane do popoludniowej herbatki jako przekaska. Szczyt ich popularnosci to czas panowania krola Edwarda VII i wtedy moda na nie opanowala swiat.

  • Łatwy

Składniki:

  • - chleb tostowy (kromki): 4 sztuki
    - ogórek (bezpestkowy): 1 sztuka
    - ser kremowy: 1 sztuka
    - koperek (lub bazylia): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Gra w zielone: klasyczne brytyjskie kanapki z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kanapki sa bajecznie proste w wykonaniu. Ich sukces zalezy od dokladnosci.

    Ogorek powinien byc bezpestkowy - nalezy go sparzyc, a nastepnie uzywajac obieraczki do warzyw kroic jak najciensze plastry (krojac wzdluz dlugosci ogorka). Plasterki polozyc pomiedzy dwoma recznikami papierowymi i dokladnie osuszyc.

    Kromki chleba dokladnie posmarowac serem - rowno i docierajac do samych brzegow. Na posmarowanych kromkach ukladac ogorek.
    Nastepnie uzywajac duzego, ostrego noza obciac skorke ze wszystkich stron, obcinajac rowniez nadmiar ogorka.

    Gotowe kanapki przeciac w poprzek dwukrotnie - tak aby z jednej kromki powstaly cztery malutkie, trojkatne kanapeczki.

    Na wierzchu mozna opcjonalnie posypac kanapki drobno posiekanym koperkiem lub bazylia - choc jest to juz wariacja na temat czyli amerykanski wariant kanapek z ogorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować