Gotowane pulpety z warzywami

4.5 (180 ocen)

To danie przypomina mi smak dzieciństwa.

Składniki:

  • 40 dag łopatki wieprzowej
    1 mała cebulka
    1 jajko
    sól, pieprz
    bułka kajzerka
    buła tarta
    olej
    bulion
    przyprawa do mięs
    śmietana
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Gotowane pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i mięso zmielić. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, następnie odcisnąć ją i również zmielić. Dodać jajko, sól i pieprz. Formować okrągłe pulpety, obtoczyć je w tartej bułce i lekko podsmażyć na gorącym oleju. Następnie zalać wrzącym bulionem i gotować około 20 minut pod przykryciem.
    Sos: 2 łyżki mąki wymieszać z 4 łyżkami śmietany i wodą oraz przyprawą do mięs. Następnie dolać go do mięsa, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Podawać z warzywami- brokułem, kalafiorem, marchewką lub buraczkami czy surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować