Gotowane na parze nadziewane kluchy/placki makaronowe z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

To moja dzisiejsza "wariacja" do konkursu kreatywnego 6. Może komuś przypadnie do gustu.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    250 g suchego makaronu 100% durum (bezjajecznego)
    1 jajko
    1 żółtko
    150 g sera białego twarogowego

    składnik podstawowy dodatkowy:
    400 g mrożonych truskawek

    składniki robocze:
    cynamon 1 łyżka
    cukier puder 1,5 łyżki
    kakao naturalne ciemne 1 łyżka
    gorąca woda 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Jajko Ser

Gotowane na parze nadziewane kluchy/placki makaronowe z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron rozdrabniamy na mąkę 1. Makaron suchy rozdrabniamy na pył, czyli na mąkę. Użyłam do tego celu zamykanego pojemnika z blenderem. Przekładamy makaron w takiej postaci do miski.
  • wbijamy jajko 2. Następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką.
  • ciasto 3. Wlewamy pół szklanki gorącej wody wymieszanej z kakao i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na chwilkę - do czasu przygotowania nadzienia.
  • ser,zotlko, cynamon, cukier 4. Ser biały (100g), żółtko, cukier puder i cynamon miksujemy na gładki mus.
  • nadzienie 5. Dokładamy do tego musu resztę białego sera (50g) i dokładnie mieszamy łyżką. Nadzienie ma mieć zwartą strukturę.
  • kluchy/placki 6. Na rękę bierzemy po trochę ciasta i rozklepujemy, nakładamy nadzienie, przykrywamy kolejnym rozklepanym ciastem i zlepiamy kluchy/placki , by nadzienie nie wyszło poza ciasto.
    Myślę, że również ciasto można rozwałkować w całości, wykroić kółka szklanką, nałożyć nadzienie i zlepić wkoło.
  • gotujemy na parze 7. Gotujemy na parze około 20 minut. Czas gotowania zależy od grubości naszego ciasta. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy ciasto jest już miękkie..
  • truskawki 8. W czasie gotowania klusek/placków przygotowujemy sos truskawkowy. Odmrożone truskawki miksujemy (odkładamy kilka sztuk do dekoracji). Następnie je podgrzewamy.
  • kluchy makaronowe 9. Ugotowane kluchy/placki polewamy ciepłym sosem truskawkowym i dekorujemy odłożonymi truskawkami.

Porady

Sos truskawkowy możemy dodatkowo posłodzić, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować