Gotowane kulki w sosie serowo- pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na patelni. Kroimy małą cebulę w kostkę i wsypujemy do pieczarek. Dusimy przez kilka minut aż cebula zmięknie.
Do mięsa mielonego dodajemy połowę pieczarek z patelni ( drugą połowę zostawiamy do sosu). Dodajemy przyprawy i całość wyrabiamy. Dodajemy jajko, bułkę tartą i jeszcze raz wyrabiamy.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe. Zostawiamy aż całość się zagotuje.
Z mięsa formujmy małe kulki i wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy ok. 10 minut.
Na patelnię wlewamy mleko i rozdrobniony w osobnym naczyniu ser. Podgrzewamy aż ser się rozpuści i utworzy się gęsty kremowy sos.
Kulki wyciągamy na talerz. Do wywaru dodajemy pozostałe pieczarki i wlewamy sos z patelni. Gotujemy przez chwilę. (Jeśli sos będzie za rzadki można go zagęścić łyżką mąki zmieszaną z zimą wodą). Kulki wkładamy z powrotem do garnka z sosem i przez chwilę dusimy.
W międzyczasie gotujemy kaszę w jednym garnku według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę mieszamy.
Kulki układamy na talerzu i podajemy z kaszą. Całość polewamy sosem.
Komentarze