Gotowane kulki w sosie serowo- pieczarkowym

0 (0 ocen)

To bardzo smaczne i sycące danie. Łatwo się je przyrządza.

Składniki:

  • • 80 dkg mielonego udźca z indyka
    • 25 dkg pieczarek
    • 1 jajko
    • ½ szklanki bułki tartej
    • 1 mała cebula
    • 1 torebka kaszy gryczanej i 1 torebka kaszy jęczmiennej
    • 2 łyżki cubrycy zielonej
    • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    • 1 łyżeczka curry
    • 20 dkg sera Gorgozola
    • 5 łyżek mleka
    • 2 kostki rosołowe- 1 mięsna, 1- warzywna
    • 1l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowane kulki w sosie serowo- pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na patelni. Kroimy małą cebulę w kostkę i wsypujemy do pieczarek. Dusimy przez kilka minut aż cebula zmięknie.
    Do mięsa mielonego dodajemy połowę pieczarek z patelni ( drugą połowę zostawiamy do sosu). Dodajemy przyprawy i całość wyrabiamy. Dodajemy jajko, bułkę tartą i jeszcze raz wyrabiamy.
    Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe. Zostawiamy aż całość się zagotuje.
    Z mięsa formujmy małe kulki i wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy ok. 10 minut.
    Na patelnię wlewamy mleko i rozdrobniony w osobnym naczyniu ser. Podgrzewamy aż ser się rozpuści i utworzy się gęsty kremowy sos.
    Kulki wyciągamy na talerz. Do wywaru dodajemy pozostałe pieczarki i wlewamy sos z patelni. Gotujemy przez chwilę. (Jeśli sos będzie za rzadki można go zagęścić łyżką mąki zmieszaną z zimą wodą). Kulki wkładamy z powrotem do garnka z sosem i przez chwilę dusimy.
    W międzyczasie gotujemy kaszę w jednym garnku według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę mieszamy.
    Kulki układamy na talerzu i podajemy z kaszą. Całość polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować