gotowane bezy

4.49 (170 ocen)

  • 25 min

w oryginalnym przepisie bezy były z salsą z mango

  • 25 min

Składniki:

  • 2 Białka
    2 Łyżki Cukru Pudru
    Szczypta Soli
    kilka połówek moreli
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gotowane bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka razem z przesianym cukrem pudrem i szczyptą soli ubijamy na sztywną masę.
    Zagotowujemy wodę i możemy dodać kilka kropel octu, ale nie jest to konieczne.
    Gdy woda się zagotuje formujemy dwoma łyżkami owalne kształty z białka i kładziemy delikatnie na wodę. Gotujemy tak 2 minuty z jednej strony i jakieś półtorej z drugiej pamiętając, aby bardzo ostrożnie obracać bezy!
    Po ugotowaniu nakładamy na talerz. Na to dajemy zmiksowane morele lub jakiś kwaskowy dżemik.

Porady

słodycz bezy najlepiej byłoby przełamać lemon curd, jednak ja dałam morele ze swojej spiżarni które są lekko kwaskowe wierzch bezy można posypać gorzką czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować