Góralski kapuśniak z wędzonką

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Bardzo dobry na jesienne i zimowe chłody. Rozgrzeje, nasyci i wzmocni.

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty (najlepiej z przyprawami)
    30-40 dag surowego mięsa wieprzowego bez kości
    20 dag wędzonej kiełbasy
    15 dag wędzonego boczku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    pół pora
    duża cebula
    4 ziemniaki
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 suszone śliwki
    3 listki laurowe
    parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    łyżeczka majeranku
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Góralski kapuśniak z wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso kroję na kawałki, zalewam 2 l wody i gotuję. Dodaję pokrojoną kapustę, listki, ziele i pieprz. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyszczam, kroję w kostkę. Obrany czosnek drobno siekam. Wszystko dokładam do zupy i gotuję 30 minut.
  • 2. Umyte i obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do zupy razem z pokrojonymi śliwkami. Gotuję następne 30 minut.
  • 3. Kiełbasę i boczek kroję w plasterki, obraną cebulę w kostkę i wszystko razem podsmażam na oleju. Dodaję do zupy i przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem. Gotuję jeszcze parę minut do miękkości warzyw.
    Jeśli w trakcie gotowania wyparuje za dużo wody, to trochę dolewam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować