Góralska kwaśnica

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

przepis przesłał Damian Kicmal

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Kiszona kapusta: 0.5 kilograma
    - Mięso wieprzowe: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - śmietana: 4 łyżki
    - masło: 3 łyżeczki
    - pieprz ziarenka: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - majeranek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Góralska kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone mięso i cebulę podsmażamy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą z przyprawami. Po 15 minutach dodajemy kiszoną kapustę i dalej gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
  • 2. Z masła i mąki robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem i wlewamy do zupy.
  • 3. Do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem oraz majerankiem. Kwaśnicę podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia góralska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować