Góralska

0 (0 ocen)

  • Średni

Zupa bardzo podobna do gulaszowej czy węgierskiej .

  • Średni

Składniki:

  • - mięso z łopatki: 0.5 kilograma
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler-mały: 0.5 sztuki
    - por (biała część): 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - ogórek kiszony: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - sos pomidorowy: 1 szklanka
    - czosnek: 2 ząbki
    - olej: 1 łyżka

    - przyprawa do mięsa: 4 łyżki
    - jarzynka: 1 łyżeczka
    - pieprz prawdziwy: 1 łyżeczka
    - papryka w proszku (ostra): 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sos pomidorowy

Góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Góralska 1. Mięso kroimy na kawałeczki, posypujemy przyprawą do mięsa i podsmażamy na 1 łyżce oleju, przekładamy do większego garnka zalewamy około 2 litrami gorącej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, por, seler i drobno pokrojoną cebulkę dosypujemy 1 łyżeczkę jarzynki i gotujemy prawie do miękkości mięsa.
  • Góralska 2. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę, marchew startą na tartce jarzynowej. Po około 5 min od dodania ziemniaków dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sos pomidorowy, pokrojone drobniutko ogórki, czosnek przeciśnięty przez praskę całość doprawiamy na ostro papryką, pieprzem i ewentualnie dosalamy gotujemy jeszcze wszystko razem do 5 min.
  • Góralska 3. Przed dodaniem ziemniaków ja wyciągam z zupy por, seler i pietruszkę, podaję do niej chleb posmarowany masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować