Rozgrzewająca zupa dyniowa z soczewicą, z dodatkiem imbiru i chilli świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Zupę możemy w termosie zabrać do pracy i zajadając kanapkę popijać tym gorącym kubkiem.
30 min
Składniki:
500 g dyni francuskiej muscat (można wziąć inną, np. hokkaido)
150 g czerwonej soczewicy
1,5 l wody
1.Dynię obierz, wypestkuj, pokrój w dużą kostkę. W garnku zagotuj wodę, wrzuć dynię, gotuj z 10 minut, dodaj soczewicę, gotuj aż zmiękkną.
2.Imbir i czosnek obierz. Razem z chilli (pestki usuń) posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć imbir i czosnek, smaż chwilkę, potem dodaj resztę przypraw, smaż mieszając ok. 2-3 minuty. Dodaj do ugotowanej zupy. Zamieszaj, zupę dopraw solą. Przestudź trochę i zblenduj. Podawaj w kubku, można dać kleks śmietany, świeżą pietruszkę.
Komentarze