• Góra lodowa

    Dodane przez: anet

  • Na urodzinach synka Kacperka to ciasto skończyło się jako pierwsze i wszyscy prosili o przepis.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Biszkopt:
    6 jaj
    1 ¼ szkl cukru pudru
    1 ½ szkl mąki
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    120 ml wody
    2 łyżki kakao

    Masa karpatkowa:
    Gotowa masa karpatkowa
    20 dkg masła
    Cytryna
    Duża paczka okrągłych biszkoptów

    Masa 2:
    1 margaryna
    ½ szkl cukru
    ½ szkl wody
    1-2 łyżki kakao
    2 szkl mleka w proszku

    Poncz:
    1/2 szkl mocnej herbaty,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka wódki, 1 łyżeczka zapachu rumowego.

  • Sposób przygotowania

    1.

    biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i utrzeć do białości, dodać 120 ml wody. Potem lekko wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem i kakao. Wyłożyć na blachę i piec 20-25 min w 180. Najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem. Biszkopt dzielimy na pół, nasączamy mocną herbatą z alkoholem. Poncz: Do ciepłej herbaty dodać cukier, wódkę i zapach. Wymieszać aby cukier się rozpuścił.

    2.

    masa karpatkowa :Ugotować masę jak na opakowaniu. Wystudzić utrzeć z kostką masła. Dodać sok z 1 cytryny (do smaku). Masę dzielimy na 2 części.

    3.

    masa 2:Zagotować i lekko przestudzić wsypać ok. 2 szkl mleka w proszku i mieszać aż nie będzie grudek. Podzielić na 2 części. Do 1części dodać kakao do koloru. Wylewać na zmianę na biszkopty aby się zrobiły prążki.

    4.

    Przełożenie : 1 połowa biszkoptu- ½ masy karpatkowej- 2 połowa biszkoptu- ½ masy karpatkowej- Połówki biszkoptów rozkrojoną częścią do dołu- Masa 2

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • dodaj komentarz

    28 komentarzy

    • Konto nieaktywne
      2012-10-02T19:23:34+02:00 Konto nieaktywne
      ALE CUDEŃKO
    • anet
      2012-10-03T07:18:08+02:00 anet
      Dziękuję JOANNA55 i polecam wypróbować przepis.
    • ninusia
      2012-10-03T19:44:19+02:00 ninusia
      Ale u Pani te wszystkie ciasta smakowicie wyglądają
    • anet
      2012-10-04T08:04:50+02:00 anet
      ninusia; bardzo dziękuję za miłe słowa!
    • IrenaJa
      2013-01-06T12:14:18+01:00 IrenaJa
      W masie 2 co należy zagotować?
    • anet
      2013-01-06T17:46:31+01:00 anet
      Margarynę, cukier i wodę.
    • miga76
      2013-01-18T13:08:30+01:00 miga76
      ta druga masa to chyba rzadka wyjdzie,z tych proporcji,napewno ma tak byc?
    • MITITIKŁA
      2013-02-20T11:22:38+01:00 MITITIKŁA
      Górę zrobiłam na Boże Narodzenie. Jest pyszna i zagości już u mnie na stałe. Na Wielkanoc jedziemy do mamy i już mi rodzina zapowiedziała : "bez góry lodowej mam się nie pokazywać :)" Dziękuję za przepis!
    • niki12
      2013-02-20T11:34:36+01:00 niki12
      Ciasto wygląda przepięknie, zapewne tak smakuje, zatem je wypróbuje, bo wszystko w nim mi pasuje:) trochę porymowałam, ale mam uwagę, proszę uzupełnić przepis o mleko w proszku, bo w wykonaniu jest a w składnikach nie ma:)
    • anet
      2013-02-20T15:07:35+01:00 anet
      Bardzo się cieszę, że jesteście zadowolone z przepisu. Niki 12 dziękuje za cenną uwagę. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów.
    • amaretto
      2013-04-26T13:09:47+02:00 amaretto
      Za pomocą czego pani tak ładnie udekorowała górę ciasta?
    • anet
      2013-04-27T12:24:00+02:00 anet
      Wierzch ciasta to biszkopty zalane na przemian masą białą i kakaową.!
    • PrzepisyBozeny
      2013-04-27T13:54:49+02:00 PrzepisyBozeny
      pięknie,gratuluję.
    • amaretto
      2013-04-27T21:33:46+02:00 amaretto
      Zrobiłam dzisiaj to ciasto i ta masa na wierzchu słabo mi zastygła ale i tak ciasto bardzo pyszne.
    • sylwiak
      2013-11-08T10:59:28+01:00 sylwiak
      Bardzo pyszne:-) polecam:-)
    • amaretto
      2014-03-03T21:34:54+01:00 amaretto
      Chodziło mi o ciemną masę. Pozdrawiam
    • PrzepisyBozeny
      2014-03-04T09:11:51+01:00 PrzepisyBozeny
      wspaniała góra.
    • anet
      2014-03-05T18:15:15+01:00 anet
      moim zdaniem trzeba dodać więcej kakao.
    • marzena04010
      2014-04-27T19:16:59+02:00 marzena04010
      nareszcie zrobiłam na moje imieniny i wyszło rewelacja,pyszne i smakowało każdemu!!
    • Karioka
      2014-04-27T19:26:44+02:00 Karioka
      Super wygląda:))
    • anet
      2014-04-28T19:17:37+02:00 anet
      marzena04010: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI IMIENIN!!! bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam!
    • marzena04010
      2014-05-03T18:44:47+02:00 marzena04010
      dziękuję!!pozdrawiam również:)
    • Teodorka
      2014-05-05T16:49:40+02:00 Teodorka
      Spodobało mi się to ciasto, w ten weekend je robiłam ale masa na górze nie chciała mi zastygnąć..
      Jak Pani wylewała masę 2 na wierzch ciasta, szprycą? Pozdrawiam :)
    • Martinix
      2014-07-17T22:02:54+02:00 Martinix
      Ja robiłam to ciacho z gazetki i też miałam problem z masą, bo była bardzo rzadka i wylewała sie wszystkimi szczelinami. Może trzeba je włożyć do lodówki i wykładać już zastygające? Te resztki, które zostały z masą były po prostu pyszne.
    • Teodorka
      2014-07-18T13:32:10+02:00 Teodorka
      Martinix ja też miałam problem z masą na wierzchu.
    • marzena04010
      2014-07-20T15:51:08+02:00 marzena04010
      Z masą nie ma problemu,tylko mleko w proszku trzeba dodać,kiedy margaryna z wodą będzie dobrze przestygnięta,wtedy jest gęsta i nie wypływa,nawet w czwartek robiłam to ciasto na wesele, to nie mogłam wylać na biszkopty ,więc musiałam układać łyżką
    • Martinix
      2014-07-21T19:03:45+02:00 Martinix
      Wielkie dzięki marzena04010 za tą radę, bo ciasto wyjątkowo mi smakowało i mam ochotę jeszcze raz je zrobić tylko ta masa mnie odstraszała ( a przecież daje cały smak). Mam nadzieję, że teraz będzie prościej. :)
    • Teodorka
      2014-07-21T22:09:41+02:00 Teodorka
      Martinix jak zrobisz jeszcze raz to napisz jak wyszło. Pozdrawiam :)

Dodane przez: anet

anet 47

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-02T14:03:09+02:00

11555 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PPWS_12-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »