Golout czyli jaja sadzone na duszonych pikantnych warzywach

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis zagraniczny, prosty i idealny np. na śniadanie. Przepis dla trzech osób przy założeniu, że jedno jajko przypada na osobę. Dla łakomczuchów oczywiście składniki można zwielokrotnić.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka cale (po jednym na osobę): 3 sztuki
    - ogórek (zielony) długi: 0.5 sztuki
    - papryka czerwona i żółta (pół papryki czerwonej i pół żółtej): 1 sztuka
    - cukinia (1 mała lub 1/2 średniej): 1 sztuka
    - cebula mała: 2 sztuki
    - pomidory w puszce, całe (mogą być 2 świeże bez skórki): 0.5 opakowania
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - sół, pieprz: 1 szczypta
    - chili w proszku: 1 szczypta
    - tabasco: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Golout czyli jaja sadzone na duszonych pikantnych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golo 1. Ogórek zielony bez skórki, paprykę, cukinię i pomidory kroimy w gruba kostkę. Cebulę szatkujemy na półplasterki.
    Na rozgrzany na patelni olej, wrzucamy pokrojone ogórki i smażymy ok 3 min., aż staną się szkliste. Następnie dodajemy paprykę i cukinię. Smażymy razem ok 5 min. Dodajemy cebulę, a po ok. 2 min. pomidory z połową sosu z puszki. Wszystko dusimy razem jeszcze ok. 5 min. na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i tabasco.
    Przykręcamy palnik do minimum, w uduszonych warzywach tworzymy łyżka zagłębienia, w które wbijamy całe jajka (po 1 na osobę). Patelnię przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy potrawę jeszcze przez 5 min. Jajka muszą się ściąć (sadzone).
    Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować