Golonki w kapuście

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Robię je przynajmniej raz w miesiącu, jadamy je oboje z mężem, który golonkę bardzo lubi, a tę w kapuście najbardziej.

Składniki:

  • ● 2 szt. surowej golonki
    ● 1/2 kg kiszonej kapusty
    ● 1/2 cebuli
    ● ząbek czosnku
    ● 3 łyżki smalcu
    ● sól, pieprz
    ● liść laurowy
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● 1/2 łyżki kminku
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonki w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki dokładnie myjemy,
    osuszamy i obsmażamy na
    rozgrzanym smalcu ze wszystkich
    stron na rumiano.
  • Golonki w kapuście 2. Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy do golonek. Wrzucamy
    również pokrojony czosnek,
    dodajemy poszatkowaną
    kiszoną kapustę i przyprawiamy
    do smaku solą, pieprzem
    i kminkiem, dodajemy liść laurowy
    i ziele angielskie.
  • 3. Golonki dusimy pod przykryciem
    ok. 2 godzin, aż mięso
    będzie miękkie. W czasie duszenia
    co jakiś czas podlewamy
    wodą, żeby mięso się nie
    przypaliło, i od czasu do czasu
    mieszamy.
  • 4. Golonki podajemy z chlebem
    lub ziemniakami. W taki
    sam sposób jak golonkę możemy
    również przygotować żeberka
    wieprzowe.

Porady

● Można użyć kilku mniejszych golonek (są w sklepach peklowane, malutkie, w siateczkach)– w sam raz na jedną osobę. ● Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, trzeba ją opłukać i odcisnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować