Golonki pieczone z piwem

4.5 (171 ocen)

Mogła bym je nazwać golonkami idealnymi i to nie tylko dla panów z dodatkiem kufla piwa chociaż tak smakuje najlepiej.Wypieczona chrupiąca skórka i soczyste mięso. Smak piwa całkowicie paruje podczas pieczenia pozostawiając po sobie rumiany kolor.

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe ( każda po ok.0,5kg.)
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
    5 liści laurowych
    1 łyżka soli
    1 szklanka piwa 7%
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Piwa

Golonki pieczone z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonki pieczone z piwem 1. Golonki umyć , osuszyć.
    Cebulę opalić nad ogniem , ząbki czosnku lekko rozgnieść.
    Marchew obrać umyć .
    Mięso zalać wodą , dodać marchew , cebulę , czosnek , liście laurowe, pieprz oraz sól.
    Zagotować mięso , zebrać szumowiny ( uważając by nie pozbawić wody ziarenek pieprzu).
    Zmniejszyć ogień gotować kolejne 2 h.
  • Golonki pieczone z piwem 2. Wyjąć golonki z wywaru , pozostawić do osuszenia.
  • Golonki pieczone z piwem 3. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym , wstawić do zimnego piekarnika po czym nastawić temperaturę 200st.
    W ten sposób tłuszcz będzie wytapiał się stopniowo , mięso będzie soczyste a skórka rumiana i chrupiąca.
    Piec golonki 2 h.
    Co 10-15 min mięso skrapiać piwem aż do wykończenia płynu , w połowie pieczenia przekręcić na drugą stronę.
    Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować