Golonki indycze z porami i winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam gotować, a przepisy zamieszczam na blogu, który prowadzę z siostrą.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
    30 dag jasnej części pora
    30 dag jasnych winogron
    200 ml białego wytrawnego wina
    sól, biały pieprz
    zioła prowansalskie
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    łyżka oliwy
    łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Wina

Golonki indycze z porami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonki indycze z porami i winogronami 1. Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Smarujemy oliwą. Przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  • 2. Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Winogrona myjemy i przekrawamy na pół.
  • 3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy pora i winogrona. Wlewamy 1/2 szkl. wina. Pieczemy ok. godziny w 190 °C. Następnie
    rękaw rozcinamy i podlewamy mięso resztą wina. Zwiększamy temperaturę do 230 °C i pieczemy 30 minut, od czasu do czasu obracając i podlewając
    wytworzonym podczas pieczenia sosem. Mięso wyjmujemy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Podajemy z kaszą.

Porady

● Do dania najlepiej użyć winogron rodzynkowych. ● Potrawę możemy przyrządzić z indyczego udźca – będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować