Golonki indycze z porami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Smarujemy oliwą. Przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
2.Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Winogrona myjemy i przekrawamy na pół.
3.Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy pora i winogrona. Wlewamy 1/2 szkl. wina. Pieczemy ok. godziny w 190 °C. Następnie
rękaw rozcinamy i podlewamy mięso resztą wina. Zwiększamy temperaturę do 230 °C i pieczemy 30 minut, od czasu do czasu obracając i podlewając
wytworzonym podczas pieczenia sosem. Mięso wyjmujemy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Podajemy z kaszą.
Porady
● Do dania najlepiej użyć winogron rodzynkowych.
● Potrawę możemy przyrządzić z indyczego udźca – będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna.
Komentarze