Golonka zapiekana na kapuście

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna golonka w "chudszej" odsłonie, świetnie sprawdzi się jako rodzinny posiłek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg golonki
    2 kg kapusty kiszonej
    6 liści laurowych
    12 ziaren pieprzu czarnego
    8 ziaren ziela angielskiego
    8 ziaren jałowca
    2 duże cebule
    1 łyżka smalcu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Golonka zapiekana na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut.
  • 2. Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować