Golonka z warzywami

0 (0 ocen)

dla lubiących golonkę .....

Składniki:

  • 2 golonki
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    2 ziela angielskie
    sól
    papryka ostra
    pieprz
    mąka
    oliwa
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    natka pietruszki
    kawałek pora

Golonka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości.
  • 2. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć).
  • 3. Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy