składniki:
7-8szt golonek wieprzowych bez skóry i kości
musztarda sarepska lub rosyjska
olej
sól
0,5l piwa
1 kg kiszonej kapusty
40-50dag boczku świeżego
sól
pieprz
Golonka wieprzowa w piwie i musztardzie z kapustąze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.golonki myję, osuszam i nacieram sola. Następnie musztardę rozmieszam z olejem i smaruję tym mięso. Wkładam na noc do lodówki, a z rana do naczynia żaroodpornego i nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Po ok 20minutach polewam piwem i piekę w piekarniku 1 godzinę. Kapustę gotuję w wodzie, a z boczku wytapiam skwarki (przyprawiam je solą i pieprzem). Skwarki z wytopionym tłuszczem dodaję do ugotowanej kapusty i mieszam. Na koniec wyjmuję golonki z naczynia, wylewam pozostałe piwo i wkładam na dno kapustę. Na kapustę daje golonki i wkładam do piekarnika na ok 20 minut,
Komentarze