golonka wieprzowa w piwie i musztardzie z kapustąze skwarkami

4.51 (174 ocen)

golonka i kapustą to ulubione danie mojego męża

Składniki:

  • składniki:
    7-8szt golonek wieprzowych bez skóry i kości
    musztarda sarepska lub rosyjska
    olej
    sól
    0,5l piwa
    1 kg kiszonej kapusty
    40-50dag boczku świeżego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka wieprzowa w piwie i musztardzie z kapustąze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. golonki myję, osuszam i nacieram sola. Następnie musztardę rozmieszam z olejem i smaruję tym mięso. Wkładam na noc do lodówki, a z rana do naczynia żaroodpornego i nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Po ok 20minutach polewam piwem i piekę w piekarniku 1 godzinę. Kapustę gotuję w wodzie, a z boczku wytapiam skwarki (przyprawiam je solą i pieprzem). Skwarki z wytopionym tłuszczem dodaję do ugotowanej kapusty i mieszam. Na koniec wyjmuję golonki z naczynia, wylewam pozostałe piwo i wkładam na dno kapustę. Na kapustę daje golonki i wkładam do piekarnika na ok 20 minut,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować