Mięso z golonki jest bardzo smaczne i soczyste, więc do tej potrawy dajemy tylko mięso, tłuszcz wyrzucamy.
Składniki:
2 mięsne golonki ok.1,4 kg
cała większa włoszczyzna
1 cebula
4 ząbki czosnku
pieprz ziarnisty kilka ziaren, ziele angielskie kilka kulek
4 liście laurowe
2 łyżki maggi
żelatyna na 1 litr
Golonka w galarecie bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki dobrze umyć i ogolić, włożyć do większego garnka, zalać dwoma litrami wody, tak aby golonki były zakryte. Jak zaczną się gotować dokładnie odszumować, aby wywar był klarowny.
Teraz można włożyć obrana włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Pozostawić do spokojnego gotowania ok.2 godziny, jak golonka będzie miękka wyjąć i lekko przestudzić.
Wywar przecedzić, doprawić maggi, pieprzem i solą, połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną.
W tym czasie letnią golonkę dokładnie sprawić odrzucając skórę, kości, cały tłuszcz i żyły. Czyste mięso pokroić w kawałki, włożyć do salaterek, ewentualnie przybrać i zalać gotową zalewą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podawać z mocnym chrzanem lub sosem tatarskim.
Komentarze