Golonka w galarecie bez tłuszczu

4.48 (165 ocen)

Mięso z golonki jest bardzo smaczne i soczyste, więc do tej potrawy dajemy tylko mięso, tłuszcz wyrzucamy.

Składniki:

  • 2 mięsne golonki ok.1,4 kg
    cała większa włoszczyzna
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    pieprz ziarnisty kilka ziaren, ziele angielskie kilka kulek
    4 liście laurowe
    2 łyżki maggi
    żelatyna na 1 litr
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Galareta Golonka Przystawki

Golonka w galarecie bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1du6s43 1. Golonki dobrze umyć i ogolić, włożyć do większego garnka, zalać dwoma litrami wody, tak aby golonki były zakryte. Jak zaczną się gotować dokładnie odszumować, aby wywar był klarowny.
    Teraz można włożyć obrana włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Pozostawić do spokojnego gotowania ok.2 godziny, jak golonka będzie miękka wyjąć i lekko przestudzić.
    Wywar przecedzić, doprawić maggi, pieprzem i solą, połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną.
    W tym czasie letnią golonkę dokładnie sprawić odrzucając skórę, kości, cały tłuszcz i żyły. Czyste mięso pokroić w kawałki, włożyć do salaterek, ewentualnie przybrać i zalać gotową zalewą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podawać z mocnym chrzanem lub sosem tatarskim.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Golonki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować