Golonka po bawarsku

0 (0 ocen)

  • Średni

Ach ta goloneczka w piwnym sosie.

  • Średni

Składniki:

  • - golonka wieprzowa: 5 sztuk
    - marchewka: 3 sztuki
    - pietruszka: 3 sztuki
    - piwo jasne: 1 litr
    - pieprz: 3 łyżeczki
    - sól: 3 łyżeczki
    - ziele angielskie w ziarnach: 6 sztuk
    - Liscie laurowe: 6 sztuk
    - tymianek: 2 łyżeczki
    - musztarda: 1 opakowanie
    - suszone warzywa mieszane: 50 gramów

Golonka po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzej olej
  • 2. Na rozgrzany olej włóż golonki wcześniej zamarynowane w musztardzie, tymianku soli i pieprzu. Smaż 5 minut.
  • 3. Następnie zalej piwem. Dodaj musztardę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieszankę suszonych warzyw.
  • 4. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Gotuj jeszcze 5 minut.
  • 5. Następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego i podpiekaj przez 20 minut w piekarniku.
  • 6. Golonkę, warzywa przełóż na talerz, polej sosem piwnym.
  • 7. Podawaj z musztardą oraz chlebem, lub choćby Schupfnudeln.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy