Golonka piwna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawę tę w mojej rodzinie robiła mama, babcia i prababcia. Serwuję ją na różne okazje.

Składniki:

  • ● 1 golonka bez kości
    ● 2 marchewki
    ● 1 pietruszka
    ● sól, pieprz
    ● 1 piwo

Golonka piwna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    i oprószamy solą oraz pieprzem.
    Warzywa obieramy,
    myjemy i kroimy w kostkę.
    Golonkę układamy w naczyniu
    żaroodpornym, na niej rozkładamy
    pokrojone warzywa.
  • 2. Wstawiamy do piekarnika
    nagrzanego do 220 °C i pieczemy
    do miękkości. Pod
    koniec podlewamy piwem
    i pieczemy do czasu, aż piwo
    odparuje. Podajemy z ziemniakami
    i surówką z kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy