Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg)
    100ml sosu sojowego
    3 łyżki brązowego cukru
    200 ml jasnego piwa
    200ml bulionu
    kawałek imbiru wielkości kciuka
    3-4 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli.
    Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały.
    Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
    Serwować z zapiekaną kapustą i ziemniakami/pyzami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować