Golonka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonke myjemy i oczyszczamy .
2.Wszystkie sklaniki na marynate laczymy. Czosnek nalezy przecisnac przez praske .
3.Golanke nacieramy nasza marynata i odstawiamy na kilka godzin w chlodne miejse. U mnie sie marynowala 24 godz.
4.Golonke ukladamy w naczyniu do pieczenia ,podlewamy piwem .Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Czas pieczenia jest uwarunkowany tym jak duza jest golonka ,oraz to w jakim naczyniu pieczemy. Ja w mojej brytfance pieke zazwyczaj golonke od 2,5 godz. do 3. W trakcie pieczenia ,nalezy golonke podlewac piwame i obracac.Jezeli wiem ,ze potrawy nam sie w naczyniu ladnie nie zarumieniaja ,nalezy okolo 15 min. koncem pieczenia sciagnac pokrywke .
Komentarze