Golonka na kapuście kiszonej

4.51 (166 ocen)

  • 10 min

Inna wersja golonki

  • 10 min

Składniki:

  • 2 małe golonki wieprzowe
    1 duża cebula,
    0,5 kg kapusty kwaszonej
    3 ząbki czosnku,
    1 bulionetka drobiowa
    przyprawy:
    ziele ang,
    pieprz ziarnisty i mielony
    listek laurowy
    jałowiec
    sos sojowy
    słodka papryka w proszku
    ocet balsamiczny
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić ( jeśli trzeba, opłukać) i krótko odgotować. Cebulę pokroić, podsmażyć, włożyć do kapusty.Kapustę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Golonki umyć, natrzeć solą, papryką, czosnkiem,skropić sosem sojowym i octem balsamicznym. Obrumienić na tłuszczu, przełożyć do kapusty, dodać listek, ziele i rozduszony jałowiec, podlać bulionem, przykryć i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180-190*C Na 25 min przed końcem zdjąć pokrywkę, aby golonki się zarumieniły.

Porady

Miałam 1 większą golonkę, ale radzę wziąć 2 mniejsze, szybciej się pieką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować