Golonka gotowana

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

...i do tego piwo.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • golonka wieprzowa

    4 ząbki czosnku
    3 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren jałowca
    łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
    sól do smaku

    2 cebule
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Dodatki

Golonka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę dokładnie oczyścić i umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą, tak , żeby się przykryła. Zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok 2 godz. Golonka jest gotowa kiedy mięso odchodzi od kości.
    Cebulę pokroić w pierścienie i zeszklić na oleju.
    Golonkę podawać z cebulką, musztardą , chrzanem ....i piwem.
    Smacznego.

Porady

Golonkę można jeszcze podpiec w piekarniku, żeby miała przypieczona skórkę. Moja golonka była na specjalne życzenie i nie była podpiekana. Powstały wywar można wykorzystać na zupę, albo jako dodatek do sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować