Soczyste golonka wieprzowe gotowane w wywarze warzywnym z dodatkiem jasnego piwa,upieczone na złocisty kolor w piekarniku będą idealną przystawką na przyjęcie,podawać z szklanką jasnego piwa.
1 godz. 30 min
Składniki:
1-2 golonki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 mały seler
1/2 l piwa
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
Golonka wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno garnka wyłożyć warzywami,zalać wrzącą wodą. Ułożyć oczyszczone golonka.Dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać piwo i jeszcze dusić pod przykryciem 20 minut.
2.Golonkę wyjąć z wywaru, posypać przyprawami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut do zarumienienia skórki.
Komentarze