Goloneczki duszone w kapuście.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Od kiedy znacznie schudłam uważam na to co jem. To danie jest właśnie jednym z takich moich autorskich pomysłów. Zostało usmażone vel uduszone na łyżce masła całość!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Marynata:cytryna
    łyżeczka miodu
    płaska łyżeczka czarnego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki świeżego rozmarynu
    Oraz: 8 pałek z kurczaka
    30 dkg pieczarek
    0,5 kg kiszonej kapusty
    łyżka majeranku
    łyżka kminku
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    łyżeczka czarnego pieprzu
    sól do smaku
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Goloneczki duszone w kapuście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Goloneczki duszone w kapuście. 1. Pałki skracamy od dołu o kawałek kości ze skórą. Dokładnie myjemy a następnie marynujemy w zalewie ze podanych składników. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej wieczorem. Wtedy lepiej przejdą marynatą.
  • Goloneczki duszone w kapuście. 2. Kapustę lekko tniemy nożem aby nie była za długa, gotujemy w wodzie około 15 minut. Wyjmujemy kapustę i w tej samej wodzie obgotowujemy pocięte na ćwiartki pieczarki, kwas sprawi że nam nie ściemnieją. Gotujemy je tak z 10 min. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, zbieramy z wierzchu pianę. Na takim maśle opiekamy każde golonko i wykładamy na talerz. Teraz na masełku opiekamy pieczarki, gdy i te się zarumienią dorzucamy kapustę. Dodajemy resztę przypraw mieszamy, na wierzchu układamy mięso. Przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy aż kapusta będzie miękka. Czasem można podlać odrobinę wody.

Porady

Danie doskonale smakuje z pieczonymi w piekarniku ziemniakami z kminkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować