Golce z gotowaną kapustą kiszoną

5 (178 ocen)

Potrawa regionalna z regionu Kaszub i Borów Tucholskich

Składniki:

  • golce:

    1 kg ziemniaków
    1 łyżka kartoflanki

    kapusta gotowana:

    1 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    20 dkg słoniny
    1 płaska łyżeczka kminku
    pieprz
    sól
    2 łyżki mąki
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Golce z gotowaną kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć masę przez płótno. Płyn zostawić, potem zlać i zebrać mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia, dodać ją do masy ziemniaczanej. Trochę osolić.
    Z masy ziemniaczanej zrobić małe kulki .
    Zagotować wodę .w garnku ,około 3 litrów, osolić.
    Łyżkę kartoflanki rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do garnka z wodą.
    Golce gotować porcjami około 5 min, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
    Wyjąć z garnka i zahartować je zimną wodą.
    Golce przesmażyć na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować