Golasy na liściu kapuścianym

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to regionalne danie z Lubelszczyzny dostałam od mojej mamy.

Składniki:

  • ● 2 szkl. średniej kaszy jęczmiennej
    ● 40 dag twarogu
    ● ziemniak
    ● łyżka masła
    ● sól, pieprz
    ● jajko
    ● kilka dużych liści kapusty
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golasy na liściu kapuścianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy niewielką ilością wrzątku. Gotujemy do miękkości. Nie odcedzając, rozgniatamy. Dolewamy tyle wody, aby otrzymać litr wywaru. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
  • 2. Do wywaru wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20 minut. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Studzimy.
  • 3. Kaszę przekładamy do miski. Wkruszamy twaróg, wbijamy jajko i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy dość duże owalne kotlety.
  • golasy 4. Do piekarnika wkładamy kamień do pieczenia pizzy. Rozgrzewamy do 220 °C. Liście kapusty myjemy, osuszamy i kładziemy na kamieniu. Na nich układamy kotlety. Pieczemy ok. 40 minut. Pozostawiamy jeszcze ok 15 min w nagrzanym piekarniku Jemy na ciepło

Porady

RADY Renaty Pyzik Świetnie smakują z kefirem lub zsiadłym mlekiem. temperatura jest podana do pieczenia na kamieniu , w blaszce należy piec w niższej .. ok 200 st ok 40 min

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować